5.1 Algemene informatie (catechese)

Op D.V. 28 september starten de catechisaties weer. Je hebt een persoonlijke uitnodiging gekregen. Hieronder kun je, je aanmelden. Je wordt automatisch ingedeeld bij de groep die op je uitnodiging stond.

Vanaf 28 september 2020 tot en met 23 maart 2021 wordt in ‘Kerkheem’ catechese gegeven aan de jongeren van onze gemeente. Het is nodig dat zij de Bijbel leren verstaan en de belijdenis en de geschiedenis  van de Kerk leren kennen en, door Gods genade, mogen komen tot de openbare geloofsbelijdenis. Alle jongeren worden hartelijk uitgenodigd om trouw  de catechese te bezoeken en de ouders wordt gewezen op hun verantwoordelijkheid. Ja -zeggen bij de Doop van onze kinderen heeft als consequentie dat wij hen stimuleren de catechese te bezoeken en hen liefdevol begeleiden bij hun zoektocht naar een persoonlijk antwoord op hun doop.

• Er is op vastgestelde tijden catechese voor vastgestelde leeftijdsgroepen ( zie schema hieronder)
  • We gebruiken vanaf groep 12/13 de methode ‘Leer en leef’ van de HGJB . Deze methode bestaat uit zes leerjaren zodat de catechisant elk jaar nieuwe dingen leert of verdiept.
  • De onderwerpen en werkvormen zijn afgestemd op de leeftijd van de catechisant. Het is dus nodig dat hij/zij in de juiste groep zit. Na aanmelden wordt de catechisant automatisch in de juiste groep ingedeeld.
  • Iedere catechisant brengt elke week zelf een Bijbel, pen en het werkboek mee.
  • Een overzicht van de leerstof en data is te vinden bij 5.3 Mentorcatechese

De indeling voor het seizoen 2020 - 2021 van de tijden en groepen is als volgt:

Groep Tijd Methode Catecheet Mentoren

Ds. Bloemendal
Verdiepingscatechese Maandag 20.00- 21.30 ( om de week) ? Ds. Bloemendal
Belijdeniscatechese Dinsdag 20.00? Leren om te leven 5 Ds. Bloemendal

Als catecheet en mentoren vinden wij het belangrijk om ouders te betrekken bij de catechese. Daarom nodigen wij één keer in de twee jaar de ouders van de 12/13 jarigen uit om de eerste les van het seizoen mee te maken.  We leggen dan de werkwijze van de mentorcatechese uit en denken na hoe we als ouders en jongeren met elkaar in gesprek kunnen komen over geloofszaken. Om dit gesprek verder te stimuleren is er aan het eind van elke les een vraag voor thuis. Ouders kunnen deze vraag ook via de mail thuis krijgen.

Komend seizoen wordt er geen ouderavond gehouden.

Het kan voorkomen dat jongeren, om wat voor reden dan ook, niet naar catechisatie kunnen op de voor hen vastgestelde tijd. Daarom is er op maandagavond om 20.30 uur een ‘bezemgroep’ voor alle leeftijden.

Hier wordt hetzelfde boekje van ‘Leer en Leef’ gebruikt als bij de 14/15 jarigen. Als de groep groter is wordt daar ook mentorcatechese gegeven.